Poveștile șoferilor de tir români: jafuri ca-n filme

Ai o stire nou si vrei sa stie toti despre ea atunci scrie aici
alex
Site Admin
Mesaje: 9
Membru din: Mar Oct 31, 2017 7:41 pm

Poveștile șoferilor de tir români: jafuri ca-n filme

Mesaj de alex » Mar Dec 05, 2017 9:29 am

Prima oară am mers într-un tir în vara anului trecut. De atunci, am reuşit să parcurg 1 200 de kilometrii cu autostopul, în România, asta doar cu tirişti. Odată, unul din şoferi mi-a înjumătăţit mâncarea lui, altul mi-a făcut făcut cinste cu o cafea, iar ceilalţi au împărțit cu mine timpul petrecut în tir.

Tiriştii sunt, în general, oameni muncitori, care trag pentru familiile lor, deşi sunt mult timp plecaţi de acasă. Asta mi s-a părut cel mai nasol, până să aflu şi lucruri ceva mai profunde. De la cum îşi riscă pielea în faţa hoţilor care încearcă permanent să-i jefuiască, până la plictiseala de a conduce singur, zile în şir.
Imagine

Am mers într-o o parcare special amenajată pentru tiruri, din zona bucureşteană Păcii, ca să vorbesc cu şoferii, iar poveştile pe care le-am auzit m-au bulversat.
DĂ-MI O SUTĂ DE LEI, CĂ ȚI-I DAU ÎNAPOI
Imagine
„Eram pe traseu, pe la Aiud, când am văzut un bărbat pe marginea drumului, care flutura o diagramă. Chestia asta e specifică tiriştilor şi e folosită pentru a înregistra numărul de ore parcurse . Deci, teoretic, îmi era coleg, iar pe mine, naivul, m-a făcut să-l iau în maşină. Mi-a zis că şi-a lăsat tirul la aeroportul din Cluj şi nu mai voia să plece în cursă, pentru că patronul firmei nu-i mai dăduse salariul de două luni.

Pentru că era dator la bănci, i-ar fi spus patronului să-i dea măcar banii necesari achitării ratelor. El, acum, chiar de acolo venea, în borsetă având euro, banii luaţi de la patron, de acasă. Cum în perioada asta nu mai avea gologani, cumnata lui era cea care i-ar fi plătit ratele la bănci, însă nu mai putea să-l susţină şi pe el, aşa că avea nevoie urgent sa-i dea banii înapoi, fiindcă decedase cineva din familie.
Imagine
La Turda, m-a rugat să opresc să-i dea banii cumnată-sii. Aşa am făcut, iar după cinci minute s-a întors şi m-a întrebat dacă îi pot da o sută de lei până ajungem la Cluj, că atât îi mai trebuie ca să-i dea femeii. Eu, de bună credinţă, i-am dat. Ghici ce?! Nu s-a mai întors vreodată indivdul ăla.
Imagine
Eu mă minunez cât de inventivi sunt hoţii ăştia. Vin cu tot felul de metode nou-nouţe numai să încerce să te păcălească. Ăsta de m-a înşelat ştia atât de multe despre tiruri, drumuri şi marfă, încât n-am bănuit nici măcar o secundă că ar fi un gherţoi.
Imagine

CUM ERA SĂ MĂ MĂNÂNCE LUPUL
Imagine
„Mă aflam anul trecut, în Rusia, la cinci sute de kilometrii de Moscova. Era iarnă, iar eu conduceam pe timp de noapte, printr-o pădure. Zona era foarte izolată şi de genul vale-deal-vale-deal şi tot aşa. La un moment dat, aveam de urcat un deal foarte mare. Tot încercam să fac asta de ore bune, ajunsesem şi aproape de vârf, însă fiind omăt, nu aveam aderenţă. Am văzut că nu reuşesc, m-am dat jos. Afară se întunecase. Eu eram singur în tot locul, fără semnal la telefon .

Până la urmă, am pornit pe jos până în vârful dealului să găsesc semnal. Am reuşit, l-am sunat pe patronul firmei şi el mi-a zis că n-are cu ce să mă ajute. Că tot ce pot să fac e să sper că vine vreun alt tir ca să mă tracteze. Da` de unde?! Am tot stat acolo, dar nici urmă de vreun om. Am sunat la 112 şi, în timp ce vorbeam la telefon şi le explicam ce mi s-a întâmplat, parcă văd şi acum că vine ceva spre mine, de departe. În momentele alea eu am înlemnit, nu am mai mişcat sau răsuflat. A ajuns la doi metri de mine, era un lup. Timp de vreo două-trei minute a dat raite prin jurul meu. Dintr-o dată, a plecat, iar eu am fugit spre cabina tirului. Am avut noroc, însă ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi fost o haită înfometată?!"
CIOMAG PESTE FAȚĂ
Imagine
„Furturile din cabine sau din marfă sunt la ordinea zilei. Uneori, oricât de atent ai fi, tot ajungi să fii prădat. Şi îţi rişti foarte mult viaţa. Eu sunt de cinci-şase ani şofer pe tir, dar nu recomand unui tânăr să facă asta.

În timpul ăsta, mi s-au furat bani mulţi din cabină, de două ori. Odată, chiar cu mine în tir mi-au dat pagubă de-o sută de litri de motorină, din rezervor. Însă-i mulţumesc lui Dumnezeu că n-am avut şi necazuri mari, de genul să fiu bătut. Uite, printr-o parcare de pe autostrada A1, un coleg de-al meu de la firmă, care era plecat în cursă, a auzit gălăgie în spatele tirului lui. A ieşit din cabină să vadă ce se întâmplă. Când a ajuns în spate, s-a trezit cu un ditamai ciomagul în faţă. A leşinat pe loc şi-a rămas fără doi-trei dinţi în gură. L-a speriat şi scârbit atât de mult întâmplarea asta, încât, de atunci, a renunţat la meseria asta. Eu îl înţeleg."

Scrie răspuns